Groenten hebben tot nog niet zo lang geleden de anonieme bijrol gespeeld als side dish bij vlees of vis. Het is een in, alle opzichten, gezonde ontwikkeling dat deze anonieme bijrol nu verandert naar een smaakmakende hoofdrol. 

De herontdekking van groente

Deze groente trends 2016 zien we zowel terug in de gastronomie als ook bij de consument. Dat de gastronomie vaak leidend is bij de inzet van nieuwe ontwikkelingen en trends is een gegeven. We hebben een aantal groente trends die wij in de markt zien op een rijtje gezet.

Gemüse mit OsternKleur op het bord

 Een kleurrijk opgemaakt bord stimuleert de smaak en appetijt. En deze stelling wordt door veel chefs inmiddels onderkend en we zien deze tendens terug in de markt.

De rainbow carrots, chioggia biet, de paarse zoete aardappel en de red meat radish zijn voorbeelden van producten die kleur en smaak brengen in het menu. En deze ontwikkeling zet door. Het zijn ook vaak de vergeten groente die vol van kleur zijn en weer herontdekt zijn. 

 

Klein maar fijn mini groenten pattisons

Het aanbod van mini groenten neemt toe evenals de vraag. Chefkoks hebben de aantrekkingskracht van deze kleine groenten ontdekt. Smaakvol, voedzaam en vaak ook gemakkelijk bij de verwerking in de keuken, omdat deze mini groenten vaak niet gesneden hoeven te worden en met schil bereid en opgediend kunnen worden. 

 Voorbeelden zijn er te over. Om er toch een paar te benoemen; mini bietjes, rood of geel, mini koolrabi, mini meiraap en de mooie kleine, ronde mini aubergine.

Natural superfoods

zeegroentenGezond eten en gezond eten bereiden is een trend die steeds meer voeten aan de grond krijgt in alle geledingen van de gastronomie. De verkoop van de avocado is bijvoorbeeld in 2015 met maar liefst 34% gestegen.

Wij zien die groei naar natural superfoods ook doorzetten.

De vraag naar bijvoorbeeld de blauwe bessen, meiraap en de diverse soorten zeegroenten uit het Chefs Inspiration assortiment neemt toe en zal naar verwachting in 2016 verder doorzetten, gezien steeds meer professionele koks met deze producten gaan werken. 

Een mooie en gezonde ontwikkeling dus in de groente en fruit markt.