Op pad met Tjeerd Peeters, teler van bijzondere groenten 

“Groenten met karakter”

 

“Kijk, daar liggen zijn roots”, we rijden op een zonnige middag langs de velden van Tjeerd Peeters. Verdeeld over de regio Maasbree, Tegelen, Velden. Omgeven door de grote kassen van het kassengebied Siberië.

 

Klein maar intensief

“Dat is nu precies wat ik niet wilde na mijn opleiding aan de Has: werken in die grote kassen. Ik wilde iets anders. Afwisseling, buiten en echt midden in de natuur bezig zijn”, aldus deze jonge teler die zijn hart heeft verpand aan bijzondere groenten, groenten met karakter.

In zijn jongere jeugd en tijdens zijn studie doet Tjeerd de nodige ervaring op in de tuinbouw. En al snel weet hij dat hij het anders wil. De oneindig grote kassen vol tomaten en komkommers zijn voor hem geen uitdaging. Bovendien is het als jonge teler bijna onmogelijk om tegen deze grote industrieën op te boxen. Hij wil iets anders. En dat anders zijn groenten met karakter geworden, met zijn eigen bedrijf Hortus Vyvere.

Vallen en opstaan

Karakter is niet alleen van toepassing op zijn groenten. Tjeerd toont ook karakter. Doorzettingsvermogen is een belangrijke karaktertrek waar deze teler over blijkt te beschikken en nodig heeft gehad. Het telen van nieuwe soorten of het hervinden van oudere soorten groenten gaat niet zonder vallen of opstaan. “Sommige zaden komen uit Japan en dan is het maar de vraag of deze in de grond van Maasbree willen groeien. Ik heb in de jaren sommige groenten van nul af aan opgezet en ook veel oogsten onder mijn handen zien mislukken. Maar dat is het risico van dit vak en tegelijkertijd de uitdaging”.

radijzen-tjeerd

Innovatief bezig zijn en blijven experimenteren, waarbij smaak en kleur van de groenten centraal staan voor Tjeerd. De kleur moet goed zijn en de smaak aantrekkelijk. Zoals die van de paarse spruiten, die net iets zoeter zijn dan de groene soortgenoten. Verrassend blijven altijd de mooie grote radijssoorten en vooral de red meat radish, die stiekem toch een beetje onze favoriet is.

Samenwerking met Sous Fresh

In de zes jaren dat Tjeerd nu bezig is als zelfstandig teler heeft hij veel geleerd. Als ondernemer en als mens. Concluderende dat hij dolgraag bezig is met zijn vak, het telen van mooie groenten, uitstekend van kwaliteit en altijd op zoek naar nieuwe soorten en mogelijkheden. Met zijn handen in de grond.

Dat hij nu gaat samenwerken met Sous Fresh betekent voor Tjeerd dat hij zich nu weer volop op zijn vak kan richten, het telen van bijzondere groenten. Sous Fresh zal zich nu bekommeren om de sales en de logistiek van zijn producten.

En Tjeerd? Die kan weer op zoek naar nieuwe soorten, de seizoenen en de oogsten zien komen en gaan over zijn velden.