Buiten komt de zon langzaam maar zeker tevoorschijn. Vroeg in de ochtend, op vijf schermen tegelijk, tuurt Theo naar de cijfers die voorbijkomen. De veiling is open en hij bekijkt de marktprijzen en vooral de kwaliteit van de producten die voorbijkomen. De voorraad is gecheckt en hij schat in wat de behoefte zal zijn van de klanten die vandaag weer verse voorraad gaan bestellen.

Theo Geurts, inkoper van groente en fruit voor de gastronomie

Theo Geurts is ruim 16 jaar werkzaam bij Sous Fresh. Of eigenlijk ruim 1 jaar bij Sous Fresh en voorheen bij PeDe, de voorganger van Sous Fresh. Ooit begon hij in de loods waar dagelijks de verse groente en fruit door zijn handen gingen, daar waar hij nu online de groente en fruit voorbij ziet komen.

De spanning in de markt voelt nu anders

De online veiling bepaalt nu het ritme van deze inkoper, die binnen het Sous Fresh inkoopteam verantwoordelijk is voor de inkoop van de vollegrondsgroente en kasgroente, de echte Hollandse groentes. Inkoper van groente en fruit voor de gastronomie bij Sous FreshDat was tot 2005 wel anders. Toen zat Theo nog echt bij de fysieke veiling, waar iedereen naar de klok keek en de groente en fruit op karren aan je voorbij kwamen.

“De spanning in de markt voelde je toen nog echt. Wie kocht er ineens een enorme hoeveelheid aardappelen? Je zag de mensen eromheen daarop reageren”, aldus Theo. “Dat is nu anders. Je ziet de spanning nog wel online, maar voelt die echte spanning die we op de fysieke veiling hadden niet meer.”

Op vijf schermen tegelijk volgt Theo nu de ontwikkelingen in de markt. Op vier verschillende markten in Nederland en België. Het aanbod van producten is daarmee uiteraard veel groter.

Beslissingen worden sneller genomen. Dat laatste komt ook door de automatisering. “Ik kan nu in één oogopslag de huidige voorraad zien en daarop anticiperen”, zo legt hij uit. “Bovendien schat ik dagelijks de behoefte van de klant in, in overleg met de afdeling verkoop, en dan weet ik hoe groot de behoefte vanuit de Sous Fresh organisatie zal zijn.”

Bepalend voor het wel of niet kopen van producten is uiteraard de kwaliteit van de producten, de prijs, is er wel of geen alternatief in de markt en hoe nodig is het om dit product te kopen. Diverse factoren dus, die Theo als inkoper continu afweegt.

Samenwerking in de keten

Als we terugkijken naar 2015, het jaar waarin de transformatie van Pede naar Sous Fresh heeft plaatsgevonden, ziet Theo een duidelijke focus ontstaan.

“We zijn nu als team gericht op de foodservicemarkt. En dat creëert heel veel duidelijkheid. Zowel voor klanten als ook voor leveranciers”. En dat levert volgens Theo mooie zaken op. Partners dienen zich aan. Die mee willen denken, zowel aan de leverancierskant als ook aan de afnemerskant. “Een mooie ontwikkeling”, aldus Theo, “er ontstaan nieuwe krachten en dat vind ik leuk”.

Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de Inspiration Box. Deze box wordt maandelijks aan professionele koks geleverd op basis van een abonnement. Met zes nieuwe of bijzondere soorten groente en fruit. Telers en leveranciers denken nu mee over de inhoud van deze box. Ze komen nu met eigen suggesties. Innovatie op alle fronten en daar staat Sous Fresh voor.

“Samenwerking in de keten betekent ook dat we nauw samenwerken met een aantal producenten van volume-producten. Om een constante kwaliteit en beschikbaarheid te garanderen naar onze afnemers toe. En natuurlijk is naast kwaliteit ook prijs belangrijk. Door direct in te kopen bij de bron kunnen we concurrerende prijzen maken, die voor de afnemer prettig zijn.”, zo benadrukt Theo.

Trends in de markt

Daar waar Sous Fresh een duidelijke focus heeft op de foodservicemarkt, en daar met haar merken goed op inspeelt, ziet Theo dat steeds meer bedrijven deze switch maken. Mede ingegeven door de ontwikkeling in de markt waar de traditionele groothandel langzaam maar zeker marktaandeel verliest ten gunste van de foodservice-bedrijven.

Op productniveau ziet Theo dat kleur steeds meer een rol gaat spelen. Groente en fruit bepalen steeds meer het menu en dat de kleur van de producten daarbij een grote rol speelt is duidelijk. De vraag neemt toe en tegelijkertijd ook het aanbod. Telers spelen in op deze trend. Vergeten groente die weer volop in de productie gaan en nieuwe soorten die ontwikkeld worden met als uitgangspunt smaak en kleur.

Rode kool volgens moeders recept

 Zelf kookt Theo ook regelmatig. Een echte voorkeur heeft hij niet, hij is een groot liefhebber van bijna alle soorten groente en fruit. Na heel even nadenken blijkt hij toch wel een voorkeur te hebben. Rode kool volgens moeders recept. “dat blijft voor mij een uitdaging!” aldus deze enthousiaste inkoper van groente en fruit voor de gastronomie bij Sous Fresh.

En hij duikt weer in de schermen. Het Holland seizoen is weer van start gegaan en vraagt al zijn aandacht op dit moment. Weer mooie producten van Hollandse bodem. Inkopen en vervolgens vers bij de klant afleveren. Elke dag weer een mooie nieuwe uitdaging!