Interview met Sanne Heber, inkoper vers groente en fruit van Hollandse bodem

Tomaten, komkommers, ijsbergsla, prei, courgettes, paprika, asperges en vele soorten andere groente en zacht fruit komen van april tot in het najaar van Hollandse bodem. In allerlei soorten en maten. En daarmee wordt dit seizoen in de markt van verse groente en fruit tot het Holland seizoen gedoopt.

Sanne Heber, inkoper bij Sous Fresh, is in deze maanden druk bezig om elke dag weer de mooiste groenten- en fruitsoorten in te kopen.

Wat betekent het Holland Seizoen voor jou, Sanne?Gemüse aus Holland, groente en fruit, interview Sanne Heber Sous Fresh

“Tijdens het Holland Seizoen moet ik samen met mijn collega-inkopers kort op de bal spelen”, aldus Sanne. “De veilingverkoop loopt langer over de dag, omdat het aanbod veel groter is. De volumes zijn groter en de prijzen fluctueren meer. Dat betekent continu vol je aandacht erbij hebben. We willen geen kans voorbij laten gaan om het beste in te kunnen kopen.”

Kwaliteit en prijs zijn belangrijk bij de inkoop van groente en fruit. “Omdat we het beste willen voor onze klanten. Onze eindgebruiker is de professionele kok, die dagelijks verse en smaakvolle producten wil gebruiken. Om zijn gasten aangenaam te verrassen met goede gerechten. Dagelijks leveren wij via onze partners aan horeca en grootverbruikers” en dat betekent dat we vanuit inkoop moeten zorgen dat voldoende dagelijkse aanvoer is.

Ketenbeheersing

Het is voor ons belangrijk om te kunnen beschikken over groente en fruit van een constante kwaliteit, in constante verpakkingen en met een goede beschikbaarheid. Daarom hebben we gekozen voor een aantal vaste telers, waarvan wij weten dat zij dit kunnen garanderen. Met name voor de bulkproducten zoals bijvoorbeeld de komkommers en tomaten is dit van belang.

Partners zijn voor ons belangrijk. Van teler tot de horeca-leverancier, van transporteur tot professionele kok. Samenwerken maakt je als bedrijf sterker.

Specialties = innovatie

En eigenlijk geldt voorgaande voor alle producten. Specialties die onder het merk Sous Fresh Chefs Inspiration in de markt worden gezet, zijn weliswaar een andere tak van sport, maar ook hiervoor geldt dat de kwaliteit goed moet zijn.

Bovendien zijn we voor het merk Sous Fresh Chefs Inspiration voortdurend op zoek naar nieuwe en vernieuwde producten. Deze innovatie komt ook voort uit die samenwerking met de teler én met de eindgebruiker, de professionele kok in de horeca.

Deze innovaties vinden hun weg naar de professionele kok o.a. via de Inspiration Box, waarvoor Sanne maandelijks 6 nieuwe inspirerende producten zoekt.

In het afgelopen jaar zijn inmiddels ruim 100 producten toegelaten tot dit assortiment, dat naast het Sous Fresh standaard assortiment, een belangrijke behoefte van de professionele kok vervult. Namelijk de behoefte aan bijzondere groenten en fruitsoorten, die net die extra inspiratie brengen waardoor de professionele kok zich kan onderscheiden van zijn collega’s.

Trends in de markt

Tijdens haar zoektocht naar deze nieuwe producten signaleert Sanne dat de trend naar meer groente en fruit op het menu, steeds verder doorzet. Smaak, kleur en gezondheid spelen daarin een belangrijke rol. De bewustwording van de consument en de nieuwsgierigheid van de professionele kok zetten die trend door.

De combinatie van dagelijks bezig zijn met zowel de grote bulk inkoop van bijvoorbeeld de Hollandse seizoens-producten èn met de bijzondere groenten- en fruit soorten geven deze inkoper een aardig compleet beeld van wat er zich in de markt afspeelt.