Kruiden

Kruiden verpakt

Basilicum

Basilicum komt van oorsprong uit Zuid-Azië en werd in de 16e eeuw vanuit India en Perzië naar Europa gebracht. De naam basilicum is terug te voeren op het Oudgrieks, waar ‘Basileus’ koning betekent, wat je terugziet in de alternatieve naam koningskruid. Basilicum heeft een kruidige smaak, maar toch met een zoet aroma. Het wordt vooral veel in de Italiaanse keuken en bij tomaatgerechten gebruikt. Basilicum is een vaste plant, maar niet winterhard en daarom overwintert hij in een kas. De hoeveelheid mineralen in basilicum is spectaculair!
direct bestellen

Bieslook

De oorsprong van bieslook ligt in China, maar tegenwoordig wordt het gekweekt in Europa en Amerika. De plant behoort tot de lookfamilie en is dus verwant aan bolgewassen zoals ui, prei en knoflook. Dit soort planten maakt een voedselvoorraadje onder de grond aan die de winter overleeft. Hierdoor kunnen deze planten in de lente heel snel opkomen, bloeien en zaad produceren. Bieslook bloeit in juni-juli en krijgt dan rozepaarse knoppen. In België en Nederland komt nog wilde bieslook voor. Bieslook heeft een verfijnde uiensmaak, maar wordt ook gebruikt om kleur te geven aan gerechten.
direct bestellen

Citroentijm

Citroentijm is een dankbare tuinplant die het goed doet als bodembedekker of in een pot op het balkon. De geur is kruidig en citroenig, en de kleine blaadjes zijn een lekkere smaakmaker voor bijvoorbeeld stoofschotels. Je kunt citroentijm zowel vers als gedroogd gebruiken. Citroentijm is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Europa. De Romeinen gebruikten het kruid als natuurlijke luchtverfrisser voor in huis. De smaak is sterk, dus gebruik citroentijm spaarzaam.
direct bestellen

Dille

Dille is een plant uit de schermbloemenfamilie, waar ook venkel en kervel toe behoren. Dille heeft fijne, naaldachtige zachte bladeren. Het is een kruid met een heel verfijnde anijsachtige smaak en wordt veel gebruikt in de keukens van de Scandinavische en Baltische landen, Duitsland, Polen en Rusland. Maar ook in Nederland wint dille terrein. Dille is vooral populair in soepen en sauzen. Het gedroogde zaad wordt gebruikt voor het wecken van komkommers en augurken. Ook kan azijn ermee worden gearomatiseerd.
direct bestellen

Kervel

Kervel is een kruid dat verwant is aan peterselie en koriander. Het ultieme gerecht met kervel is de kervelsoep, want daarin komt de aparte licht zoete anijsachtige smaak van kervel het best tot zijn recht. De fijne jonge groene blaadjes zijn heel aromatisch. Kervel wordt meestal geoogst van 1-jarige planten omdat de jonge blaadjes het lekkerste zijn. Er bestaat ook Roomse kervel, een meerjarige plant, waarvan ook de jonge blaadjes het lekkerste smaken.

direct bestellen

Laurier

Laurier is een kruid dat je waarschijnlijk vooral kent in gedroogde vorm. De ovale groene blaadjes geven gerechten een lekkere kruidige smaak, vooral als je ze lang mee stooft of kookt. Laurierblaadjes zijn zelf niet eetbaar, daarom moet je ze aan het einde van de bereidingstijd verwijderen. Gedroogde blaadjes geven een meer intense smaak dan verse blaadjes.
direct bestellen

Majoraan

Majoraan is afkomstig uit het oosten van het Middellandse Zeegebied. De plant is reeds sinds de oudheid bekend in Europa. Majoraan heeft een intens aroma, dat aan tijm doet denken, maar zachter van smaak en zoeter is. Het kruid wordt voornamelijk gebruikt bij de bereiding van worsten, maar past ook uitstekend bij witte bonen, aardappelgerechten, zuurkool, gehakt, varkensvlees, vleespastei, wild en gevogelte en in tomatensaus.
direct bestellen

Oregano

Geen Italiaanse of Spaanse keuken zonder oregano. Dit zoet-pittig ruikende kruid wordt ook wel palingkruid of wilde marjolein genoemd. Het zijn kleine ronde fluweelachtige blaadjes die ook heel goed gedroogd kunnen worden. Oregano wordt vaak gebruikt in Italiaanse en Griekse gerechten.
direct bestellen

Rozemarijn

Rozemarijn is een groenblijvende heester, een houtachtige plant uit de lipbloemenfamilie. De winterharde plant is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Europa en Klein-Azië. De geur en smaak zijn fris, licht en zoet. Vanwege de aromatische geur komen we dit kruid niet alleen in de keuken tegen, maar ook in badkamerproducten. Rozemarijn is een oud middel voor de versterking van het geheugen en ook een symbool voor hernieuwde kracht, vriendschap en trouw. Rozemarijn hing samen met ‘niet vergeten’. Men gaf takjes aan geliefden die op reis gingen en droeg kransen bij bruiloften. Restanten van rozemarijn vond men al terug bij de Egyptenaren in de piramiden, waar het kruid als heilig aangeschreven stond. Ook bij de Grieken en de Romeinen waar het symbool stond voor liefde, vriendschap en trouw. Het plantje werd bij huwelijks- en geboorterituelen gebruikt.

direct bestellen

Tijm

Tijm is een kruid dat vooral te vinden is in Oost Azië en rond het Middellandse Zeegebied. Het zijn tanige struiken met houtige stelen en kleine, slanke blaadjes met een volle, scherpe en karakteristieke smaak. Het is dan ook een veelgebruikt kruid bij groente, vis, vlees en sauzen. Je kunt tijm zowel vers als gedroogd gebruiken. Vanwege de aromatische geur wordt tijm ook in de zeepindustrie gebruikt. Omdat tijm thymol bevat, een stof die goed is voor de luchtwegen, zie je het ook wel in hoestdrankjes. De planten worden ook als sierplanten neergezet. Van de bloemen en bladeren wordt ook thee en siroop bereid. Tot slot wordt dit veelzijdige kruid gebruikt bij de bereiding van likeuren zoals bénédictine. Als je voor het eerst tijm gebruikt kun je beter weinig gebruiken om te wennen aan de krachtige smaakontwikkeling. Een andere variant naast reguliere tijm is citroentijm.
direct bestellen

Basilicum rood

Naast de groene basilicum bestaat ook de rode basilicum. Rode basilicum smaakt iets sterker dan groene.
direct bestellen

Bonenkruid

De smaak van bonenkruid is pikant, iets peperachtig en op z’n best vlak voor de plant gaat bloeien. Als je het kruid zelf wilt drogen (alleen de toppen en de malse stengels) is dat ook het beste tijdstip om de blaadjes te plukken. Vanwege de peperachtige pittige smaak is dit kruid een uitkomst bij een zoutbeperkt dieet.

 

direct bestellen

Citroenmelisse

De lichtgroene, zachte, hartvormige blaadjes van het kruid citroenmelisse lijken wat op muntblaadjes, maar zijn veel kleiner. De blaadjes ruiken sterk naar citroen en geven bij gebruik een gerecht een frisse citroenachtige smaak. Voeg citroenmelisse vlak voor serveren aan een gerecht of drank toe.
direct bestellen

Dragon

Een van de meest geliefde kruiden in de Franse keuken is dragon. Dit kruid met z’n langwerpige blaadjes is heel verfijnd en smaakt licht naar anijs. Gebruik dit kruid met mate, want de smaak wordt snel sterker. Datzelfde geldt voor gedroogde dragon.
direct bestellen

Koreander

Dit kruid komt van oorsprong uit het westen van Azië, maar wordt tegenwoordig verbouwd in Zuid-Europa, Zuid-Amerika en India. Vers korianderblad heeft een typische, zachtzoete anijsachtige smaak. De geur is zeer aromatisch. Je kunt het kruid gebruiken in talloze stoofschotels, kipgerechten, salades en sauzen, met name in de Indiase, Marokkaanse en Thaise keuken. Volgens de overlevering bevordert dit kruid de ‘onsterfelijkheid’. Als je kijkt naar de aanwezige vitaminen en mineralen klinkt dat niet eens heel gek!

direct bestellen

Lavas (Maggikruid)

Lavas is een kruid met een sterk aroma dat aan Maggi doet denken. Vandaar ook de naam maggiplant. De donkergroene, vrij grote bladeren geven gerechten een licht hartige smaak, zonder dat het veel zout bevat. Het is daarom een perfecte smaakmaker in gerechten voor mensen die zoutarm moeten eten.
direct bestellen

Lavendel

Lavendel is erg geliefd in de tuinen, vanwege de mooie paarse kleur en aangename geur van de bloemen. Lavendel wordt ook in de keuken gebruikt. Franse kazen worden vaak met lavendel gekruid en ook thee en stroop wordt met lavendel verwerkt.
direct bestellen

Munt

Dit kruid is bekend en geliefd vanwege de frisse muntsmaak. Munt groeit van oorsprong in de landen rond de Middellandse zee, maar wordt tegenwoordig in topkwaliteit gekweekt in de Nederlandse kassen. Gebruik de verse blaadjes bij zowel fruit- als groentegerechten. De naam komt van de nimf Mentha. Zij werd bemind door Pluto en veranderd in munt door jaloerse Proserpa.
direct bestellen

Peterselie

De frisse, hartige smaak maakt peterselie een onmisbaar kruid in de keuken. Dit plantje, dat zijn oorsprong vindt in het Middellandse Zeegebied is heerlijk in tal van gerechten. Peterselie werd vereerd door de Grieken. Zij geloofden erin dat hij was ontstaan uit het bloed van hun mythologische held Archemous. De Romeinen kroonden hun overwinnaars met peterselie kransen.Een takje (of een paar blaadjes) is ook heel geschikt als versiering naast of op diverse koude schotels en op soep. Peterselie bevat een recordbrekende hoeveelheid vitamine C en mineralen! Er bestaan twee soorten peterselie: de decoratieve krulpeterselie en de ‘platte’ peterselie die wat meer smaak heeft.
direct bestellen

Salie

Salie is een kruid met fluweelachtige en zachte blaadjes. De kleur is groengrijs tot zilvergrijs en de vorm langwerpig en spits. De blaadjes hebben een zeer aromatische geur en een sterke smaak. Let daarom op de hoeveelheid die je toevoegt aan gerechten, de smaak kan snel overheersen.
direct bestellen

Zuring

Zuring is een wild kruid, dat groeit op zure grond. Er zijn wel meer dan 200 soorten. De blaadjes van de veldzuring zijn eetbaar. Zuring kan mooi rood kleuren, vooral als de plant op een zonnige plek staat. Zuring wordt ook wel zurkel genoemd.
direct bestellen